Glorian Ruoka&Viini 2/2015 sisälsi paljon aasialaisia reseptejä ja lohinyytit olivat kerrassaan hennon ja raikkaan makuisia. Maku hurmaa keveydellään ja pienillä ohuilla yksityiskohdillaan. Ei lainkaan länsimaalaista raskautta.

Ainekset:

  • Nahatonta lohifilettä n. 100-200 g per ruokailija, mielestäni tämän ruokalajin voi tehdä sekä pää- että alkuruokana, joten sen mukaan kalaa
  • Paksoita, niin monta lehteä kuin haluaa nyyttejä tehdä. Lehden reseptissä sanotaan, että laita kaksi lehteä vierekkäin, mutta paksoi ei välttämättä sisällä juuri lehtiosaa. Tällöin on mielestäni parempi tehdä yksi paksoin lehti per nyytti/käärö
  • Porkkana
  • Pala inkivääriä
  • Litteitä sokeriherneitä
  • Kevätsipulia sidontaan, voisi kokeilla myös purjoa, koska kevätsipuli ei aina ole pitkä ja siksi ei paras sidontaan
  • Thaibasilikaa
  • Suolaa
  • Limen mehua

Kastikkeen ainekset:

  • 1 dl soijaa
  • Puristettu valkosipuli, tai kaksi maun mukaan
  • Tursaus wasabia oman maun mukaan
  • 0,5 dl vettä
  • 1/2 sitruunan mehu, myös limeä voi laittaa mukaan, kokeilin ja tuntui hyvältä¨

Lohinyyttejä1

Lohinyyttejä2

Lohinyyttejä3

Lohinyyttejä5

Ryöppää paksoita ensin paksusta osasta ja vasta sitten lehtiosasta, 3-5 min. Ryöppää myös ohuet porkkanasiivut, ohuet inkiväärin siivut ja kevätsipulin varret sekä sokeriherneet. Nämä kaikki muut lyhyesti. Leikkaa lohifileestä n. 1-1,5 cm siivuja. Aseta siivu paksoin päälle, purista limeä ja ripottele suolaa. Asettele ensin inkivääri ja sitten muut ainekset fileen päälle. Käännä paksoin loppu päälle ja sido kevätsipulilla. Ei kovin helppoa tuo sitominen, sen vuoksi purjo tuli mieleeni sidontavälineenä.

Höyrytä siivilässä kattilassa tai japanilaisessa puuhyöyryttymisessä tai muussa vastaavassa. Itse höyritin niin, että kalan sisälämpötila oli 60 astetta celsiusta. Tällöin kala jäi aivan hentoisesti vielä punaiseksi keskeltä. 62-65 astetta kypsensi kalan liiaksi omaan makuun, mutta jos pitää tasakypsästä on tämä oikea läpötila. Paistomittari oli tässä tarpeen. Muutoin höyryttämisajan arvioiminen on vaikeaa, n. 10 min.

Itse leikkasin nyytit vinoiksi paloiksi, joita oli helppo puikoilla dipata kastikkeeseen. Todella hyvää!