Made on ihana alkuvuoden kalaherkku. Madekeiton ohella made on hyvää paistettuna sellaisenaan tai leivitettynä. Mielestäni juuri paistettuna mateen lihan rakenne tulee parhaiten esille ja jopa rapumainen olemus korostuu. Nyt loin kokonaisuuden, jossa yhdistyy maistettu made, paistetu kasvikset ja hiukan höyrytys. Maut sopivat hyvin yhteen ja tarjosivat miellyttävän lempeän makea-hapanyhdistelmän.

Ainekset:
– madetta nyljettynä ja ala- sekä yläruodot/evät poistettuina, kala pilkottuna n. 10 cm paloihin
– rypsiöljyä paistamiseen
– suolaa
– fenkolia
– purjoa
– kesäkurpitsaa
– valkosipulin kynsi
– hunajaa
– valkoviinietikkaa
– valkoviiniä
– tuoretta lehtipersiljaa

Leikkaa fenkoli, purjo ja kesäkurpitsa ohuehkoiksi pitkiksi soiroiksi. Paista vihanneksia valkosipulin kanssa rypsiöljyssä. Lisää paistamisen loppupuolella hunajaa teelusikallinen ja etikkaa muutama tippa. Anna vetäytyä kannen alla.

Suolaa kala jonkun aikaa ennen paistamista. Paista öljyssä kalat melkein kypsiksi, lopullinen kypsyminen tulee höyrytyksestä.

Nosta paistetut kalat kasvisten joukkoon pannulle nosta pannu kuumalle levylle, lisää muutama ruokalusikallinen valkoviiniä pannun pohjalle ja laita kansi päälle. Anna viinin höyrystyä lyhyt hetki, kääntele kalat ja vihannekset keskenään varovasti.

20120214-131504.jpg

Mainokset