Italiahenkisissä ravintoloissa on tapana tarjota spaghettia äidin lihapullilla eli tomaattisella lihapullakastikkeella. Montaa kertaa en ole hyvää annosta saanut ja oikeastaan sekä kastikkeessa että lihapullissa on ollut heikkoutta. Olen hakenut pitkään omaan suuhun sopivaa kokonaisuutta ja tällä kertaa tuli sen verran hyvää, että täytyy dokumentoida itselle ja muille hyödynnettäväksi.

Käytin lihapulliin pelkästään naudanjauhelihaa ja vielä vähärasvaista, kun sitä jääkaapissa sattui olemaan. Useissa resepteissä näyttää käytettävän sika-nautaa, mutta itse olin tyytyväinen puhtaaseen nautaan, sekoitin taikinaan jonkin verran oliiviöljyä ja voitelin lihapulla/pihvit öljyllä ennen uunipaistamista.

Lihapullaan ainekset:
– kilo naudan paistijauhelihaa (6%), rasvaa saisi olla enemmän, tai jauhelihaa mistä pitää
– korppujauhoja n. 1-1,5 dl
– olutta 1 dl
– soijakermaa/kermaa 1 dl
– suolaa, pippuria
– meiramia, timjamia, kirveliä, persiljaa
– valkosipulijauhetta ja sipulijauhetta (ilman muuta tuoreet käyvät mitä parhaiten, mutta pullien tekemistä nopeuttamaan voi käyttää jauhetta ja samalla taikinasta tulee takuutasainen)

Kastikkeeseen ainekset
– 3 x 390 g ParmaSole Polpa Fine
– 1 x 400 g Mutti Polpa Fresca
– keltasipuli ja 2 x valkosipulin kynsi
– varsiselleriä
– oliiviöljyä
– suolaa ja mustapippuria
– oreganoa, minttua, basilikaa
– lopuksi tuoretta persiljaa

Sekoita korppujauhoon nesteet ja mausteet ja anna tekeytyä. Sekoit joukkoon jauheliha ja työstä taikina vatkaimella tasaiseksi massaksi. Muotoile pullat/pihvit ja paista joko pannulla tai uunissa. Itse tein valmistuksen nopeuttamiseksi pihvimäisiä pullia ja paistoin uunissa. Suolaa saa olla reilusti ja sitä voi lisätä pihvin päälle kun ottaa pihvit uunista ja maistaa lopputulosta. Myös oliiviöljyä voi hiukan laittaa pihvien päälle paistamisen jälkeen mehevyyttä lisäämään.

Silppua sipulit ja selleri pieneksi ja kuullota reilussa öljyssä kattilassa. Lisää tomaattimurskat ja anna porista vähintään tunti. Lisää yrtit ja anna porista miedolla puolisen tuntia. Lisää persilja ja pullat ja anna olla hetki ennen tarjoilua. Kastike paranee jos saa seistä muutaman tunnin tai seuraavaan päivään!

Ja pastan kanssa esim. Valpolicellaa, Zenaton Superiore 2009 toimi hyvin. Pastana spaghetti on tietenkin luontevin.

20120120-210030.jpg

Mainokset