Suutarinlohesta saa oivallista pientä maisteltavaa yhdistelemällä sitä luovasti erilaisissa ruokayhteyksissä. Kokeilin mielestäni varsin onnistuneesti seuraavaan tapas-tyyppistä lähestymistä.

Suutarinlohiainekset:

  • Silakkafileitä
  • Etikkaa
  • Sokeria
  • Laakerinlehtiä
  • Mustapippuria
  • Punasipulia
  • Riisiviinietikkaa

Tapasleivän ainekset:

  • Patonkia
  • Tomaattipyrettä
  • Valkosipulioliiviöljyä

Suutarinlohen valmistukseen en tässä yhteydessä liikaa paneudu eli suutarinlohi valmistetaan normaalisti joko suolatuista silakoista tai itse suolatuista ja säilömällä silakat etikkaliemeen. Tapasta tehdessäni otin silakat purkista ja huuhtelin ne kevyesti kylmällä vedellä. Tämän jälkeen pirskotin niiden päälle ikäänkuin uuden kerroksen etikkaa riisiviinietikasta. Riisiviinietikka sopii mielestäni erittäin hyvin suutarinlohen kanssa, mutta sen käyttö itse säilöntää ei ole järkevää eikä maultaa parasta verrattuna tavalliseen väkiviinaetikkaan.

Tapasleipään leikkasin puolen sentin paksuisia siivuja eilisestä patongista (mielestäni tapakseen hiukan vanhempi leipä on parempaa), sipaisi päälle tomaattipyreen ja valkosipulin kynsillä maustetun oliiviöljyn sekoitusta.

Itse söin tapakset lounaaksi, mutta yhtä hyvin ne sopivat vaikka alkupalaksi tai iltatarjottavaksi illanistujaisiin.