Välimeren tyyliin valmistettu kala suolakuoressa on yksinkertaisuudessaan tyrmäävä ja ehkäpä paras tapa valmistaa kalaa. Ainoa mitä tarvitaan on kala ja karkeaa merisuolaa.

Kala pitää olla kokonainen, perattu, ei  suomustetu ja kidukset poistettu. Kalaa ei tarvitse suolata ennakkoon ennen suolakuoreen laittamista. Levitä merisuolaa reilusti joko pellille tai kapeaan vuokaan, suolan alla voit käyttää leivinpaperia. Laita kala makaamaan kyljelleen suolan päälle ja levitä kalan päälle reilusti lisää suolaa. Kun kala peittyy kokonaan suolaan ripottele suolan päälle vettä sen verran, että suolasta saa muokattua käsin kalalle pyöreämuotoisen suojakuoren. Varmista, että kala on kokonaan kuoren sisässä.

Paista uunissa 200 asteessa n. 35-45 min. riippuen kalan koosta. Ota uunista ja anna levähtää 5-10 min, jotta kala vetäytyy ja irtoaa kuoresta helpommin. Iske kuoren reunaan tylpällä veitsellä ja raota varoasti kantta, jos olet saanut viillon tehtyä siististi aukeaa kuori ehjänä ja kala paljastuu kuoren alta. Kalaa ei kannata yrittää ottaa kuoresta pois, vaan irrota kalasta ensin nahka ja päällimmäisen puolen lihat, ruoto ja toisen puolen lihat varovasti, ettei alapuolella suolaa vasten oleva nahka rikkoudu. Suolaa ei saisi päästä kalan lihalle, koska lihasta tulee liian suolaista syötäväksi.

Suolekuoressa valmistettu kala on pehmeää ja maukasta, juuri sopivan suolaista. Kuvassa siika suolakuoresta juuri vapautumassa, Nam!

Mainokset