Kokonaisena keitetty kala on ehdottomasti paras valmistustapa kalalle. Kaikkien syöjien makuun se tosin ei ole, mutta ainakin itselleni tämä on kalojen kuninkuuslaji. Tällä kertaa keitin kokonaisen nieriän.

Ainekset:

  • Keittoastiaan sopiva nieriä ilman kiduksia
  • Vettä
  • Merisuolaa
  • Musta- ja valkopippureita
  • Laakerinlehtiä 3 kpl
  • Valkoviiniä 1-2 dl, itselläni sattui olemaan ranskalainen Chardonnay ilman tammea
  • Halutessa yrttiä: timjami, rosmariini, meirami, mutta ei pakollista
  • Kelta- tai shalottisipuli
  • Porkkana

Kuori porkkana ja sipuli, pilko ne isoiksi paloiksi. Laita kala, vesi ja muuta ainekset keittoastiaan, missä kala mahtuu olemaan mahdollisimman suorassa. Laita levy päälle ja anna liemen kiehahtaa. Ota virta pois ja voit ottaa hetken päästä myös keittoastian pois levyltä. Kala kypsyy kuumassa liemessä uskomattoman helposti ja nopeasti, joten varo ylikypsymistä.

Nosta kala varovasti liemestä, koska kala menee helposti rikki, minkä jälkeen tarjollepano ei ole enää esteettistä ja myös muuten helppo perkaaminen vaikeutuu.

Keitetty kala on hyvää sellaisenaan tai erilaisten kastikkeiden kanssa: valkokastike, piparjuurikastike, kermaviilikastike ja itse tulin kokeilleeksi juuri nieriää fenkoli-maa-artisokka-kukkakaalikastikkeen kanssa. Keitetty kala on erinomaista myös kylmänä seuraavana päivänä!