Perinteisissä uuniruuissa on taikaa. Lammaskaali on hyvä esimerkki yksinkertaisesta perusraaka-aineiden käytöstä, joista syntyy herkullinen lopputulos.

Ainekset:

  • Lampaan lapaa tai muuta luista ja rasvaista lampaan osaa. Lammaskaalissa voi olla myös yhdistelmä lihaisampaa kohtaa ja rasvaisempaa/luisempaa kohtaa.
  • Keltasipuli
  • Porkkana
  • 1 kg keräkaalia
  • Kokonaisia mustapippureita (10) ja valkopippureita (10)
  • Laakerinlehti
  • Meiramia, timjamia, rosmariinia, minttua (voit itse valita sopivat tai kaikki)
  • Voita/öljyä

Leikkaa lihat isoiksi paloiksi ja paista pannulla pinta lihaan. Paistamisessa voi käyttää voita, mutta omasta mielestäni sitä kannattaa käyttää vähän, jottei lopputuloksen maku ole liikaa käristetyn lihan makuinen, mikä peittää hautuneen lihan makua.

Laita lihat ja pippuri sekä suola aluksi noin tunniksi uunipataan/kattilaan lihat peittävään määrään vettä hautumaan. Lisää sipuli, porkkana, kaali sekä yrttimausteet ja anna lisähautua 1-2 tuntia. Käytä koko ajan mietoa lämpöä esim. uunissa 175-150.

Lammaskaali paranee seuraavina päivinä, joten tee kerralla iso annos ja nautiskele useampaan kertaan! Helppo myös vierasruokana. Sopii tarjottavaksi sekä perunoiden että riisin kanssa.